Parhaat vinkit rivin ja kurarupien hoitoon

Parhaat vinkit rivin ja kurarupien hoitoon

Syksy on taas saapunut ihanine ruskineen ja sänkkärikausi on jo pitkällä. Moni pohtiikin sisäruokintakauden tasapainoa sekä osa tuskailee hevosen jalkojen kanssa - rivi ja kuraruvet ovat saapuneet hevosten jalkojen iloksi. Rivien hoitoon kuulee tallikäytävillä yleensä yhtä monta vinkkiä kun on hevostakin - kaikki eivät sovellu kaikille. Osa parantelee ne omatoimisesti, toinen tarvitsee lisäravinnetta ja kolmas tarvitsee paikallishoitoa. Talliputiikin perustajan, Julian, hevonen onkin rivin ylin ystävä. Välillä tuntuu että hevonen näkee edes hieman mutaa tarhassa niin se rakentaa itselleen rivin ja turvottaa jalkansa. Eläinlääkäreitä on konsultoitu enemmän kuin kerran ja kaikki vinkit tallikäytäviltä on otettu käyttöön  - kaalia on kääritty, magneettipinteleitä pidetty, suolaliuoksia vaipan avulla kulutettu, on pesty, oltu pesemättä, desifioitu, kääritty animalintexiä, klipattu, oltu klippaamatta, on tungettu tököttiä jos jonkinmoista... Kuitenkin, yksi ylitse muiden on ollut kaverin siskon lampaanvilla. Kaverilla on ollut ihan samoja ongelmia hevosensa kanssa, ja hän jopa kävi iilimatokurssin ja mainitsematta, laseroinnista.  Kuitenkin, niitä lampaanvillan riekaleita on kääritty hevosen jalkoihin mitä ihmeellisemmin keinoin. Pian huhu kiri VILLAge -villapinteleistä, jotka olivat jo valmiiksi muotoiltu villapintelipatja. Ainoa asia oli vaan kääriä se pintelillä. Kuulosti erittäin helpolta ja mukavalta, kun lampaanvillan riekaleita oli laitellut yksi sinne ja toinen tänne - samalla kun hevonen nostelee jalkojaan.  

Hevosen rivi oli jokseenkin kroonista, se tuli ja pysyi itsepintaisesti. Eläinlääkärit tsemppasivat kerta toisensa jälkeen paikallishoitoon, vaikka välillä tuntui kovin epätoivoiselta hoitaa hevosen jalkoja ilman että mikään toimisi. Antibiootteja ei herunut, vaikka kuinka yritti itkua vääntää puhelimessa.

Lampaanvillakokeilun jälkeen, huomasin merkittävän eron hevosen jaloissa. Hevonen on sen verran itsepäistä persoonaa, että yön yli pintelöinti johtaisi siihen että kukaan ei tallissa nukkuisi, joten pintelöinti oli mahdollista pariksi tunniksi kerrallaan. Tallikaveri otti pintelit pois aina ennen yötä. Ei mennyt montaakaan päivää, kun huomasin nesteiden lähteneen liikkeelle jaloista ja rivin alkaneen poistua vuohiskuopista. 

Jatkoin eläinlääkäriltäni saamaa ohjetta:

  1. Pesu antiseptisellä shampoolla (myös luonnonmukainen käy), kuten Solheds Skin Care shampoo ja anna vaikuttaa 5-10min
  2. Kuivaa talouspaperilla huolellisesti
  3. Levitä käsidesiä, mielellään sellaista mikä ei kirvele haavoissa
  4. Omana lisäyksenä, levitin TRM Equizal rasvaa ongelmakohtiin (rasva sisältää lanoliinia)
  5. Kääri villapinteliin yöksi 

On tärkeätä että villapinteli on raakavillaa, eli käsittelemätöntä lampaanvillaa. Mietin aluksi, miten sen tuntee että se on raakavillaa, mutta tämä selvisi nopeasti. Se on todella rasvaista ja sen tuntee näpeissään. Sitten kun villa ei ole enää niin rasvaisen ja liukkaan tuntuista, sen lanoliinipitoisuus on vähentynyt ja tulee miettiä uusien patjojen hankintaa.  

Pian villapintelöinnin jälkeen huomasinkin, että hevoseni ei enää kasvata riviskandaalia niin nopeasti kuin yleensä. Olen myös kuullut että hevosen stressillä on oma osuutensa asioihin: nykyään hevoseni jakaa tarhansa kolmen tarhakaverin kanssa ja tarha on 50% mudan peitossa. Pieniä rivin alkamia vuohiskuopissa on, mutta saan niihin levitettyä TRM Equizalia aina ratsastuksen jälkeen. Kuitenkaan jalat eivät ole turvoksissa tai rivi ole levinnyt niin nopeasti, mitä ennen. Tämä on ollut erinomainen keino, etenkin kun hevonen ei ole pintelöinnin suurkannattaja. Pidän villapatjat kaapissani varalla, mutta on helpottavaa kun tietää mikä se paras vinkki rivin ja kurarupien hoitoon! 

Takaisin blogiin