Mitä hevosen ylläpito maksaa vuonna 2024?

Mitä hevosen ylläpito maksaa vuonna 2024?

Hevosen omistaminen on monelle unelma, mutta ennen kuin hypätään satulaan, on hyvä ymmärtää hevosen ylläpidon kustannukset. Vuosi 2024 tuo mukanaan muutamia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa hevosen ylläpidon kustannuksiin. Tässä blogipostauksessa tarkastelemme eri kustannuskomponentteja ja annamme arvion siitä, mitä hevosen ylläpito maksaa tulevana vuonna.

Rehukustannukset

Rehun hinta on yksi suurimmista kustannuksista hevosen ylläpidossa. Vuonna 2023 rehun hinta nousi inflaation ja tuotantokustannusten kasvun myötä. Keskimäärin hevonen tarvitsee päivittäin noin 7–10 kg heinää ja 2–4 kg väkirehua. Kuukausittain rehukustannukset voivat olla noin 150–400 euroa, riippuen alueesta ja hevosen tarpeista.

Eläinlääkärikulut

Säännölliset rokotukset, madotukset ja terveystarkastukset ovat välttämättömiä hevosen hyvinvoinnin kannalta. Vuosittaiset eläinlääkärikulut voivat vaihdella 200–600 euron välillä, riippuen tarvittavista hoidoista ja lääkkeistä. Tapaturmat, äkilliset ähkyhoidot ja muut päivystysmaksut ovat yleensä alkaen 100 euroa. 

Kengitys ja kavioiden hoito

Hevosen kaviot on pidettävä hyvässä kunnossa säännöllisellä kengityksellä ja hoidolla. Kengityksen hinta voi vaihdella alueittain ja kengittäjän kokemuksen mukaan. Arviolta kengitys maksaa noin 100–250 euroa ja hevosen kengitysväli on 5-8 viikkoa.

Varusteet ja tarvikkeet

Hevosen varusteet, kuten satula, suitset, loimet ja harjat, ovat kertaluontoisia kustannuksia, mutta niitä on päivitettävä ja korvattava säännöllisesti. Vuosittaiset varusteiden ja tarvikkeiden kustannukset voivat olla 200–800 euroa riippuen tarpeista ja laadusta.

Hoitopaikka ja majoitus

Hevosen pitopaikka vaikuttaa merkittävästi ylläpitokustannuksiin. Täysihoitopaikat voivat maksaa 600–1200 euroa kuukaudessa, kun taas osittain omatoimisissa paikoissa kustannukset voivat olla alhaisemmat.

Yhteenveto

Vaikka hevosen ylläpitokustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen alueesta, hevosen tarpeista ja valitusta hoitopaikasta, on tärkeää budjetoida huolellisesti ja varautua odottamattomiin kuluihin. Vuonna 2024 hevosen ylläpidon kokonaiskustannukset voivat olla 6000–20 000 euroa vuodessa tai enemmän, riippuen yksilöllisistä tarpeista ja valinnoista. Valmentautumista ja kisaamista tähän ei ole laskettu edes mukaan.

Hevosen omistaminen tuo mukanaan paljon iloa ja rakkautta, mutta se vaatii myös taloudellista sitoutumista ja huolellista suunnittelua. Pidä nämä kustannukset mielessä, kun harkitset hevosen hankintaa, ja varmista, että olet valmis ottamaan vastuun ja tarjoamaan hevoselle tarvittavan hoidon ja huolenpidon.

Toivotamme kaikille hevosihmisille onnea ja iloa yhteisen matkan varrella vuonna 2024!

Back to blog