Valmistaudu hevosesi sisäruokintakauteen oikein - nappaa vinkit täältä!

Valmistaudu hevosesi sisäruokintakauteen oikein - nappaa vinkit täältä!

Hevosen sisäruokintakausi on tärkeä vaihe hevosharrastajille, jotka valmistautuvat kisakautta varten. Ruokinnan suunnittelu ja toteutus ovat avainasemassa varmistaessa, että hevoset saavat tarvitsemansa ravintoaineet terveyden ylläpitämiseksi ja suorituskyvyn parantamiseksi. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme hevosen sisäruokintakauden merkitystä, ruokintasuunnitelman laatimista sekä käytännön vinkkejä sisäruokinnan toteuttamiseen.

Hevosen sisäruokintakauden merkitys

Hevosen sisäruokintakaudella on suuri merkitys sen ravinnon tarpeen tyydyttämisessä. Talviaikaan hevosen energiatarve kasvaa ja sen ruokavalion koostumus tulisi mukauttaa vastaavasti. Sisäruokintakausi mahdollistaa tarpeellisten aminohappojen saannin sekä karvan laadun säilymisen keväällä talven jälkeen.

Miksi sisäruokintakausi on tärkeä?

Sisäruokintakausi on tärkeä hevosen hoitamisen kannalta kevättalvella. Tämä aika tarjoaa mahdollisuuden hallita hevosen ruokavaliota ja varmistaa, että se saa tarpeeksi ravintoa energiatarpeidensa täyttämiseksi. Lisäksi sisäruokinta voi auttaa parantamaan karvan koostumusta ja aminohappojen tasapainoa. Hevosille, jotka valmistautuvat kisakaudelle, sisäruokintakausi on erityisen tärkeää pitkän ja vaativan kauden varalle.

Ravinto tarpeen mukaan

Ravinto tarpeen mukaan - Hevosen sisäruokintakaudella on tärkeää huomioida hevosen energiatarve ja ruokavalion koostumus. Kevättalvella hevoset tarvitsevat enemmän energiaa pysyäkseen lämpiminä, joten ruokintaan kannattaa lisätä energiapitoisia rehuja. Lisäksi karvan hoitoon ja kehittymiseen vaikuttavia aminohappoja voi olla hyvä lisätä ravintoon.

  • Huomioi hevosen energiatarve
  • Lisää energiapitoisia rehuja keväällä talven viileyden takia
  • Aminohapot voivat edistää karvan hoitoa ja kehittymistä

Ruokintasuunnitelman laatiminen

Heinän laatu ja määrä: Laadukkaan heinän tarjoaminen on tärkeää hevosen sisäruokintakaudella. Valitse pitkäkuituinen, pölytön ja ravinteikas heinälajike.

Kaura ja viljat: Kauraa voi käyttää energialähteenä, mutta sen käyttömäärää tulisi säädellä hevosen aktiivisuuden mukaan.

Lisäravinteet ja vitamiinit: Tarkista hevosellesi sopivat lisäravinteet eli esimerkiksi kivennäiset, omega-3-rasvahapot tai B-vitamiini. Muista annostella ne oikeassa suhteessa.

Veden saanti: Varmista, että hevosellasi on aina raikasta vettä saatavilla. Tarjoa tarvittaessa hevosellesi lämmintä mash vettä. Lämmin vesi houkuttelee hevosia juomaan, kun taas kylmä vesi voi aiheuttaa vihlovaa tunnetta hampaissa. Myös omenamehu, melassi ja yrttiteet ovat hyviä tapoja saada hevonen juomaan.

Kaura ja viljat

Kauran käyttö energianlähteenä on tärkeää hevosten sisäruokinnassa. Kaura tarjoaa hyviä hiilihydraatteja ja energiaa, jotka auttavat hevosta suoriutumaan kovasta fyysisestä rasituksesta. Muiden viljojen sopiva osuus ruokinnassa vaihtelee hevosen tarpeiden mukaan, mutta yleisesti ottaen ne voivat täydentää kauraa ravinteilla ja lisätä monipuolisuutta ruokavalioon. On myös tärkeää huomioida mahdolliset allergiat tai intoleranssit viljoihin liittyen ja varmistaa, että hevoselle annetaan vain sellaisia viljoja, joita se sietää hyvin.

Lisäravinteet ja vitamiinit

Tarvittavien ravintoaineiden huomioiminen lisäravinnetarpeessa on tärkeää hevosen sisäruokintakaudella. Rautalisät voivat auttaa tukemaan lihasvoimaa, kun taas hivenainelisät voivat ehkäistä iho-ongelmia.

  • Lisäravinnetarpeen mukaan räätälöidyt ravinteet
  • Rautalisät karvanvaihdon yhteydessä
  • Hivenainelisät ihon hyvinvoinnin edistämiseksi

Veden saanti

Vesi on erittäin tärkeää hevosen hyvinvoinnille. Hevosella tulisi olla aina saatavilla riittävästi puhdasta vettä juotavanaan. Talviaikaan on huolehdittava, että vesi ei jäädy, ja sen lämpötila pysyy sopivana hevosen tarpeisiin. Lisäksi hevosen koko vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon se tarvitsee vettä päivittäin.

Puhdas ja sopivan lämpöinen vesi pitää hevosesi terveenä ja hyvinvoivana kaikkina vuodenaikoina!

Sisäruokinnan toteutus

on tärkeä osa hevosen sisäruokintakautta. Ruokintamäärien ja aikataulun suunnittelu auttaa pitämään hevosesi terveenä ja energisenä. Hevosta tulee myös tarkkailla säännöllisesti ruokinnan aikana, jotta mahdolliset muutokset voidaan havaita ajoissa. Lisäksi rehun asianmukainen varastointi ja säilyvyys ovat olennaisia tekijöitä ruokinnan onnistumiseksi.

Ruokintamäärät ja aikataulu

Oikeat ruokintamäärät eri hevosten tarpeisiin:

  • Varmista, että annat hevosellesi oikean määrän ruokaa sen aktiivisuustason ja koon perusteella.
  • Keskustele eläinlääkärin tai ravitsemusammattilaisen kanssa saadaksesi tarkempia ohjeita juuri sinun hevosellesi sopivasta ruokintamäärästä.

Aterioiden jakaminen tasaisesti päivän aikana:

  • Jaa hevosesi päivittäinen ruoka useampaan pienempään annokseen.
  • Tämä auttaa välttämään ylikuumenemista ja pitää hevosen energiatasot tasaisina pitkin päivää.

Muutosten tekeminen ruokintaan vähitellen:

  • Jos teet muutoksia hevosesi ruokintaan, tee se asteittain.
  • Näin annat sen keholle aikaa tottua uusiin rehuannostuksiin ilman äkillisiä muutoksia.

Hevosen tarkkailu

Painon seuranta säännöllisesti on tärkeää hevosen terveyden kannalta. Tarkkaile, että hevonen ei menetä tai lisää painoaan liian nopeasti. Lisäksi havainnoi hevosen ulkonäköä ja käytöstä päivittäin. Kiinnitä erityistä huomiota mahdollisiin muutoksiin, kuten laihan näköiseen karvaan tai epätavalliseen käyttäytymiseen. Seuraa myös elintoimintoja, kuten syömisen ja juomisen määriä.

Rehun varastointi ja säilyvyys

Puhtaiden tilojen varmistaminen rehulle on ensisijaisen tärkeää, jotta hevoselle tarjotaan turvallinen ja laadukas ruokinta. Varmista siis, että rehutilat pidetään puhtaina ja hygieenisinä. Lisäksi kannattaa noudattaa "First in, first out" -periaatetta rehujen käytössä, jotta vanhemmat erät käytetään ensin ja uudet erät lisätään vasta sen jälkeen. Tällä tavoin varmistetaan, että kaikki rehu säilyy tuoreena ja parhaassa mahdollisessa kunnossa. Rehun säilöntätapojen valitseminen oikein on myös tärkeää hevosen sisäruokintakaudella. Huomioi esimerkiksi oikea lämpötila- ja kosteustaso sekä asianmukainen ilmanvaihto säilytyksessä. Näillä toimenpiteillä voit varmistaa, että hevosesi saavat aina korkealaatuista ruokaa hyvin säilyneestä rehusta.

Back to blog